Prihlás sa
Úvod Všetky články Tomáš Loukota: Vinica dokáže krásne vyčistiť hlavu!

Tomáš Loukota: Vinica dokáže krásne vyčistiť hlavu!

Česi sú národ pivárov, ale vďaka ľuďom, ktorí robia svoju prácu poctivo a podľa tradícií, sa v posledných rokoch rozmáha aj fenomén vinárstva. V Liběchove, obklopenom malebnou krajinou nájdete vinárstvo, ktoré je presne také. Malé, tradičné a s ľuďmi, ktorí doň vkladajú svoj čas, schopnosti aj srdce. Táto schopnosť je spoločná nielen vinárom, ale aj bushmanom, preto sme požiadali Tomáša Loukotu, riaditeľa Vinařství Liběchov, o krátky rozhovor…
image
Od roku 2017 ste nadviazali na tradíciu vinárstva. Kto vás k nemu priviedol?

Vinárstvo v libechovskom regióne má mnohostoročnú tradíciu. Je to tak najmä vďaka pretekajúcemu labskému veľtoku, ktorý pozitívne ovplyvňuje už aj tak priaznivé klimatické podmienky, tzn. teplé vzdušné prúdenie a južná orientácia pobrežia rieky. Vinice máme navyše vysadené na prevažujúcom pieskovom lôžku, vzniknutom sedimentáciou tečúcich vôd. Bola by škoda nevyužiť obrovský prírodný potenciál tohto vinárskeho regiónu na obnovu tradícií v pestovaní vínnej révy. Príroda bola tým hlavným prvotným motívom.

Víno vraj chutí všade inak. Čo je typické pre vaše odrody?
Naše vína majú potenciál vysoko minerálneho charakteru najmä vďaka úžasným geologicko-klimatickým podmienkam. Práve mineralita a vyzretosť hrozna je výsostným charakterom našich vín.

Na Vašom Facebooku som sa dočítala, že „vinárstvo nikdy nespí“. Ako vlastne vyzerá typický deň vinohradníka?
Romantika ide hocikedy bokom. Každý vinár potvrdí, že je to najmä drina na vinici, ktorá je takzvanou červenou niťou, preplietajúcou sa každodennou prácou na vinici. Tým myslím zimný rez, letné čistenie kmeňov viniča, vyväzovanie a zavádzanie letorastov do dvojdrôti, odlisťovanie oblasti hrozna na viniči až po samotnú úrodu hrozna strihom. Práca je samozrejme aj v pivnici, kde sa musí vinár o víno s náležitou starostlivosťou starať, než sa stočí do fliaš. Každý si to k nám môže prísť vyskúšať, lebo v každom ročnom období je čo robiť 😊. Romantika nastáva, keď za sebou vidíte dobre odvedenú prácu a môžete si dať pohár vína priamo na vinici. Navyše vinica dokáže krásne vyčistiť hlavu.

Svoj výber cielite skôr na klasické odrody alebo tie moderné typu Hibernal?
Pestujeme na historických viničných tratiach tradičné odrody vínnej révy, vysádzané už od čias vlády Karola IV. Rulandské odrody šedej, bielej a modrej, nie veľmi rozšírený Kerner a kráľovskú odrodu medzi vínami, ktorou je Rizling rýnsky.

Ktoré víno je vám osobne najbližšie?
Jednoznačne práve Rizling rýnsky.

Nejde sa neopýtať - ako chod Vášho vinárstva ovplyvnila koronavírusová kríza?
Reštaurácia, kam sme dodávali naše vína, od nás nemohli odoberať fľaše. Aj dnes nie sú odbery nijako závratné. Všeobecne, ľudia večer do reštaurácií na pohár vína prestali chodiť. Musíme túto situáciu spoločne prekonať. Prispôsobili sme sa dopytu a aktuálne sa zameriavame na predaj koncovému zákazníkovi. To nás drží nad vodou, motivuje a posúva ďalej.

Blížia sa Vianoce, a tak ma napadá: nemáte túžbu urobiť svoj vlastný sekt? 😊
Do budúcnosti určite. Chceli by sme vyrábať perlivé vína tradičnou metódou champagne aj dnes moderné šumivé vína sýtené CO2, ktoré sú ľahké a piteľné a ktoré si spájam skôr s opačným ročným obdobím – letom.

Aké sú Vaše vízie do budúcnosti?
Chceli by sme sa etablovať na trhu. Myslím, že pre poctivo urobené víno sa vždy nájde jeho pravidelný zákazník. Chceme im vychádzať v ústrety, preto vyrábame suché vína vhodné do gastronómie, tak aj vína so zvyškovými cukrami, ktoré spoločne s príjemnou kyselinkou lahodia aj vyznávačom sladších vín. Chceme zákazníkovi ponúknuť zážitok nielen z pitia nášho vína, ale aj z nákupu, preto vína zatiaľ predávame priamo z pivnice, kde si ich ľudia môžu degustovať v rôznych fázach výrobného procesu. Dvere sú u nás otvorené. Do budúcnosti máme v pláne otvoriť predajňu a vlastnú vinotéku. Držte nám palce.
 
… a na zdravie!


Vinařství Liběchov | Facebook
Vinařství Liběchov (@vinarstvilibechov)